Hoofdmenu

Nieuws d.d. medio november 2019:

 1. Wij kijken terug op een bijzonder geslaagde Jacobsdag op zondag 28 juli jl., deze keer in en vanuit Rheden. Start met een gastvrije ontvangst in het Dorpshuis van Rheden, een pittige wandeling door het heiderijke gebied van de Veluwezoom, onderweg ‘catering’ door onze vriend Erik van Bronswijk en zijn assistentes, een inspirerende viering in die bijzondere Bomenkathedraal (met uitleg van bedenkster/eigenaar Marianne vd Does) én een gezellige afsluiting, inclusief warme maaltijd, in een gemoedelijke pelgrimssfeer. Ook: het onderlinge contact met gelijkgestemden. Het was weer een bijzondere ervaring.

 2. Op de maandag voor de Vierdaagse is onze kapel inmiddels traditioneel trefpunt voor Jacobspelgrims uit het gehele land, die ook graag meedoen aan de Vierdaagse. De belangstelling hiervoor is van jaar tot jaar flink gegroeid. Martha en Frits Jans én Hannie Willems hebben er ook dit jaar voor gezorgd dat het een gezellige boel was en alles op rolletjes verliep.

 3. Eind september j.l. was het weer afgelopen met de zaterdag-openstelling van de kapel. Wij hoorden veel positieve reacties, zowel van bezoekers als van de betrokken vrijwilligers (die wij hierbij nogmaals graag bedanken voor hun inzet !). Dit initiatief zal in principe volgend jaar worden doorgezet. 2e helft november is er weer een evaluatie-avond met alle betrokken vrijwilligers gehouden.

 4. Bij een bouwkundige inspectie van de kapel is onder meer geconstateerd dat het zolderluik zodanig rot is dat het compleet vervangen moet worden. Rond 1 juli is het verwijderd. Omdat er eerst een vergunning geregeld moet worden (monument !) duurt het helaas erg lang voordat het nieuwe luik geplaatst kan worden. Het raam is tijdelijk provisorisch afgesloten.

 5. In het weekend van 14 en 15 sept. j.l. waren er weer de landelijke Open Monumentendagen. De kapel doet hier elk jaar aan mee. Ook dit jaar waren er extra veel bezoekers voor een kijkje in de kapel, ca 200 bezoekers op zowel de zaterdag als op de zondag.

 6. In de weekenden van 21-22 en 28-29 september a.s. was er in de Jacobskapel een overzichtstentoonstelling te zien van autodidact Huub Delgijer uit Nijmegen (geboren in het Glashuis).
  De selectie uit het grote en veelzijdige oeuvre van Huub Delgijer was gemaakt door onze vriend Ruud Harmsen. Met een feestelijke opening en vele extra bezoekers kunnen wij terugkijken op gezellige dagen en een geslaagde tentoonstelling in onze kapel. Dank aan initiatiefnemer Erik van Bronswijk.

 7. Het is al weer acht jaar geleden en duizend exemplaren verder dat het boekje “Pelgrimage, met andere ogen kijken” is uitgebracht. Een mooie gelegenheid voor ons om de derde druk van deze pelgrimstocht door Nijmegen te laten actualiseren.
  Gijs Hoogenboom en Pieter Niesten hebben de afgelopen maanden de tocht door Nijmegen nog eens  kritisch bekeken. Het resultaat is, dat er op een paar kleine wijzigingen in de route en op wat actualisering van gegevens na,  de uitgave in grote lijnen intact is kunnen blijven. Wij, als bestuur, zijn trots op deze derde uitgave.
   

 8. Af en toe worden wij benaderd door mensen die of zelf, dan wel van iemand anders, een aantal bijzondere ‘documenten’ (dia-series, dag- en/of plakboeken, getuigschriften, etc.) inzake de pelgrimage naar Santiago de Compostela willen aanbieden aan de Jacobskapel. Kennelijk in de veronderstelling dat wij als kapel ook een soort Infocentrum zijn voor toekomstige pelgrims. Dat is uitdrukkelijk niet het geval. Wij verwijzen deze aanbieders dan ook altijd door naar het Genootschap in Utrecht. Daar wordt een Bibliotheek en een archief inzake de pelgrimage naar Santiago bijgehouden.

 9. Onlangs kregen wij een verhuisbericht van Loes en Marcel Huystee; zij zijn eind oktober j.l. verhuisd naar het Oud Burgeren Gasthuis in Nijmegen.

 10. Onze voorganger Henk Gols gaat in de Protestantse kerk met emeritaat. Gelukkig blijft hij wel als voorganger actief en betrokken bij (de vieringen in) onze Jacobskapel.
  Op zondag 23 februari a.s. wordt er tijdens de OCP-viering in de Stevenskerk stil gestaan bij het emeritaat van Henk Gols.

 11. Zoals bekend beschikt de kapel over een fraai Antependium, een bijzonder altaardoek dat begin vijftiger jaren van de vorige eeuw is gemaakt door het bekende atelier van de fa. Stadelmaier uit Nijmegen, naar een ontwerp van dhr. van Woerkom. Wij hebben het in het verleden gebruikt als altaarkleed bij de Kerstvieringen in het Weeshuis. En het heeft vele jaren aan de wand op de kapelzolder gehangen, nadat Martha Jans er deskundig herstelwerk aan had verricht. Het bestuur is op zoek gegaan naar een betere bestemming voor dit kunstwerk / erfstuk. Uiteindelijk bleek dat het Museum voor Religieuze Kunst in Uden het graag wilde hebben. Wij hebben recent met dit museum een bruikleenovereenkomst afgesloten; en zijn blij dat het nu voor een groter publiek toegankelijk wordt en goed bewaard blijft.


 12. Spaans Kerstconcert in de Jacobskapel

  Op zondag 15 december a.s. wordt er een Spaans kerstconcert gehouden in de Jacobskapel. Uitvoerenden zijn de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado en gipsyflamenco gitarist Manito. Hun programma heeft de titel ‘concierto navideño’. Dit is een muziekvoorstelling met een aantal Spaanse kerstliederen, overgoten met een flamenco saus, en nummers die in deze sfeer passen. De luisteraar kan deze middag proeven van de warme sfeer van de feestdagen in Spanje.    
  Monica krijgt met haar charisma het publiek snel op het puntje van de stoel.  Het virtuoze spel van Manito stimuleert haar het uiterste te geven.   Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende ‘Manitas de Plata’
  Het programma wordt deze middag tweemaal opgevoerd.. De eerste is van 13.30 tot 14.30, de tweede van 16.00 tot 17.00. Entree €12,50 incl. drankje. Reserveren aan te raden omdat er maar max 45 plaatsen zijn in de kapel. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-23259107